Hem / På gång i Närkesberg / Grannsamverkan – Nu är vi igång

Grannsamverkan – Nu är vi igång

Torsdag 10/10 startade grannsamverkan mot brott i Närkesberg.

Snart kommer det upp skyltar längs vägen och på hus för de som har gått med.
En sms-lista och en facebookgrupp kommer också att starta för att varna om personer och bilar som uppträder konstigt och annat misstänkt.

Du som inte har gått med, kontakta samordnaren Lars Speziali 0722-34 05 10 eller lars@speziali.se.
Se till att dina grannar också går med. Det kostar inget och kräver ingen speciell arbetsinsats.

Förutom Lars Speziali är Thomas Falkenström samordnare.
Vi vill gärna har fler samordnare. Deras uppgift är att se till skyltar, informera nyinflyttade och hålla i medlemmar i sms-listor och facebookgrupp. Alltså inte så betungande.

Vid startmötet gav polisen Irene Rosell en hel del användbara tips. Här är några av dom:
– Se till att märka dina saker, även saker som inte är så värdefulla som t.ex. verktyg. Det ökar chanserna att få tillbaka de om de blir stulna och kan hjälpa polisen att få bevis mot brottslingar. Märkning med en färgklick på verktyg mm räcker långt. Dels är det lätt att identifiera dom om polisen hittar dom och dels gör det dom mindre värdefulla för tjuvar.
– Det finns osynlig DNA-märkning att köpa. Bara skylten på dörren att saker är märkta minskar inbrottsrisken.
– Fotografera vad ni har, speciellt i förråd mm. Det är väldigt svårt att komma på vad som saknas efter ett inbrott.
– Förvara inte plånbok mm i närheten av ytterdörren. Flinka tjuvar kan ringa på och knycka den samtidigt som de distraherar er.
– När ni åker bort, se till att grannar gör att det inte syns att ni är borta. Låt de parkera hos er, hänga tvätt, flytta trädgårdsmöbler mm.
– När ni ser någon som beter sig misstänkt, ring polisen på 114 14. Alla sådana tips är en bit i pusslet att ta inbrottsligor.
– Vid pågående inbrott ska ni ringa 112. Även om det är långt till polisstationen i Hallsberg kanske en bil är ute och åker i närheten av Närkesberg när ni ringer.